KOEDIJK - De natuur gaat in Geestmerloo altijd voor. Niet alleen op de grond, maar ook in de lucht. Daarom zijn er op 22 april twee bijenkasten in gebruik genomen. Deze bieden twee bijenvolken een fijn thuis om te groeien en te bloeien. En de honing die zij produceren? Die is bestemd voor mensen die op Geestmerloo een plekje reserveren.


Geestmerloo is een mooi, jong natuurgebied, waar het hele seizoen veel in bloei staat. Op de begraafplaats zelf, maar ook in het naastgelegen Geestmerambacht en in de tuinen van de Alkmaarse wijk Daalmeer. Een prima uitvalsbasis voor bijenvolken om uit te vliegen en honing te produceren. En de honingbijen doen iets terug: “Zij zorgen voor meer zaadvorming bij bloemen en bomen, dus in de buurt van bijenkasten is de oogst vaak beter”, aldus imker Wout Schröder met wie Geestmerloo samenwerkt.

Omgeving scannen
De imker uit Alkmaar heeft twee van zijn bijenvolken overgebracht naar Geestmerloo. Daar hebben zij in de nieuwe bijenkasten elk een broedkamer voor de koningin en haar larven. Pasgeboren bijtjes blijven eerst nog in de kast; daar doen zij allerlei huishoudelijke taken. Zodra de bijen groot genoeg zijn, na ongeveer drie weken, vliegen ze uit. Een interessant proces, vertelt Wout: “Zij vliegen uit, scannen de omgeving en keren terug. Telkens een stukje verder, tot ze de omgeving prima kennen en weten waar ze nectar en stuifmeel kunnen vinden. Ze gaan wel drie kilometer ver, maar keren altijd terug voordat het donker wordt.”

De bijendans
De bijen zijn tijdens hun leven vooral aan het werk, vertelt Wout: “Zij zijn ijverig en zachtaardig van aard en zullen alleen steken als ze in het nauw zitten.” Als de dracht goed op gang is, tussen mei en september, krijgt elk volk een tweede broedkamer en daarna plaatst Wout een honingkamer. De bijen werken dan dagelijks keihard en keren voor het donker weer terug. Als ze ergens een fijne kastanjeboom of bramenstruik vinden, dan communiceren ze dat bij terugkomst in de kast via een zogenaamde ‘bijendans’. De anderen gaan daar dan ook naar toe. Twee bijenvolken op één plek kunnen zo totaal andere honing produceren.

Geestmerloo honing
Hoeveel honing daarbij hoort? “Dat is totaal niet te voorspellen, dat ligt aan veel factoren. Het weer bijvoorbeeld. Het liefst hebben we mooie droge dagen, afgewisseld met regen.” Iedereen die bij Geestmerloo een plekje komt reserveren, krijgt een in elk geval een potje eigen honing mee.