ZUID-HOLLAND - In 2025 kunnen 66 initiatiefnemers een subsidie tegemoet zien binnen het maatregelenpakket van de 7 Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor bijna €3 miljoen beschikbaar.
Onder de projecten bevinden zich onder meer het uitgraven van de oorspronkelijke voorburcht van de Ruïne van Teylingen en de restauratie en herbestemming van de Kapel van Kasteel Oud Poelgeest. Het meer kidsproof maken van een aantal musea in de Oude Hollandse Waterlinie en het behoud van de culturele identiteit van de Zuid-Hollandse eilanden, gericht op jongeren, met behulp van gamification. Maar ook het creëren van leerlingwerkplaatsen voor het (scheeps)timmervak bij historische Scheepswerf Klaas Hennepoel en een tentoonstelling, met publieksprogramma, over de beroemde schilder William Turner in relatie tot het thema water en Dordrecht.
Projecten waaraan subsidie wordt verstrekt in 2025
De 7 erfgoedtafels bepalen elk jaar met elkaar welke initiatieven het meest bijdragen aan het beleefbaar maken van onze erfgoedlijnen. Deze lijst met projecten is als advies aan het provinciebestuur aangeboden. Op 22 oktober 2024 hebben Gedeputeerde Staten besloten voor welke projecten het komend jaar subsidie kan worden aangevraagd binnen de ‘Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020’. Subsidie aanvragen is, binnen een termijn van 6 weken, mogelijk nadat het ‘Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2025’ is gepubliceerd in het Provinciaal Blad.
Meindert Stolk, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed voor de provincie Zuid-Holland: “Ook dit jaar zijn er weer veel mooie projecten en initiatieven die een financiële bijdrage tegemoet kunnen zien vanuit het maatregelenpakket van onze 7 erfgoedlijnen. Met elkaar geven eigenaren, initiatiefnemers en vrijwilligers van die projecten zo vorm aan het verhaal van Zuid-Holland. Goed om te zien dat veel van onze inwoners, stichtingen en ondernemers hierin participeren. Dat is wat onze erfgoedlijnen met hun erfgoednetwerktafels zo waardevol maakt.”
Erfgoed en erfgoedlijnen
De provincie kent 7 erfgoedlijnen: Atlantikwall, Historisch Haringvliet, Landgoederenzone, Neder-Germaanse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Waterdriehoek. Een erfgoedlijn bestaat uit 2 aspecten: een geografische lijn (bijvoorbeeld de kust, rivier of een trekvaart) en een gezamenlijk verhaal. Zo zijn kastelen, landgoederen, bunkers en trekvaarten zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is.
Samen met ruim 300 externe partners en gesteund door duizenden betrokken en enthousiaste vrijwilligers is het mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, te beleven, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed ook voor de toekomst behouden. Sinds de start van de erfgoedlijnen in 2012 hebben bijna 900 projecten hieraan bijgedragen.
Erfgoed voor iedereen
Het is belangrijk dat erfgoed toegankelijk is voor iedereen en dat daarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit van de bezoekers en betrokkenen. Bij de projectvoorstellen uit het Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2025 zien we projecten die hieraan bijdragen. Zo gaat de Stichting Limes Legacy Romeinse theatervoorstellingen organiseren met inbreng van en opgevoerd door leerlingen van het voortgezet onderwijs in Noordwijk en Katwijk.
Daarnaast gaat Stichting NIGRVM PVLLVM Ad Vitam het Romeinse leven verder verbeelden door het nabouwen van een valetudinarium (een Romeins ziekenhuis). De Stichting werkt daarvoor onder meer samen met het op hetzelfde terrein gevestigde zorgcentrum op Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam.
Om inwoners en bezoekers van onze provincie kennis te laten maken met ons erfgoed worden ook elk jaar laagdrempelige evenementen georganiseerd zoals de Dag van het Kasteel, de Bunkerdag, de regionale Trekvaartdag en diverse Romeinse festivals.