SASSENHEIM - De speech van de nieuwjaarsbijeenkomst 2025, de uitreiking van de jeugdlintjes en de uitreiking van de Waarderingsprijs
Gelukkig Nieuwjaar, allemaal!
Wat gezellig dat u er bent, op deze tweede dag van het nieuwe jaar! De feestdagen zijn achter de rug, en wat het nieuwe jaar ons brengt, zullen we gaan ervaren. Net voor de feestdagen werden we opgeschrikt door een explosie in Sassenheim en kort daarna bleek er een dreiging te zijn waardoor ik, om de risico’s te beperken, twee woningen in Voorhout preventief heb gesloten.
En waarom vertel ik dit op deze Nieuwjaarsontmoeting? Iedereen of bijna iedereen in onze dorpen heeft hier wel iets over gehoord. Ik bespreek het hier omdat we zien dat de verharding in onze samenleving ook in Teylingen zichtbaar en voelbaar is. Weet dat de gemeente, ik en onze samenwerkingspartners (politie, OM, brandweer, Veiligheidsregio) er alles aan doen om de risico's te verkleinen, de verantwoordelijken op te sporen en te straffen. Dit mogen we nooit normaal gaan vinden.
Op deze plek wil ik ook niet onbesproken laten dat we in een onzekere tijd leven. Dat we ons moeten voorbereiden op een oorlogsdreiging of oorlogsomstandigheden hebben we lange tijd niet voor mogelijk gehouden. Ik vind dat ik vandaag op deze plaats dat ook gewoon moet benoemen en tegelijk vind ik dat we ons niet moeten laten ontmoedigen. Ik hoop dat ik volgend jaar bij de Nieuwjaarsbijeenkomst kan constateren dat de kans op een oorlog hier in Europa fors is afgenomen.
Ik zei ook dat we ons niet moeten laten ontmoedigen... we gaan door met het maken van toekomstplannen, kansen benutten en elkaar inspireren.
Tien jaar geleden bracht ik voor het eerst samen met u een toost uit op het nieuwe jaar in Teylingen. Daarbij sprak ik over ontmoeting, verbinding en samenwerking: waarden die voor mij essentieel zijn, nog steeds. Want wanneer wij onze krachten bundelen, dan bereiken we méér.
Vandaag zal ik niet traditioneel terug- en vooruitblikken. Vandaag zal ik focussen op één specifieke groep: de jeugd. Toen wij in 2016 het tienjarig bestaan van Teylingen vierden, zetten we kinderen in het licht die waren geboren in 2006: het ontstaansjaar van onze gemeente. Snelle rekenaars beseffen: volgend jaar zijn we toe aan ons twintigjarig jubileum. En de generatie T, (Teylingen) zoals ik deze ben gaan noemen, is meegegroeid. Zij zijn inmiddels jong volwassenen.
De jeugd is een groep die altijd op mijn aandacht kan rekenen. Ik luister zo goed mogelijk naar hun dromen, hun zorgen en hun ideeën over wat er anders kan. Ik zie hoe zij bijdragen, op hun eigen manier. Ook zij bouwen mee aan onze samenleving en daarvoor hebben wij hen hard nodig. Onze dorpen hebben een rijk verenigingsleven. Om dat in de toekomst vast te houden, is de inzet van de jeugd onmisbaar. Zij hebben de toekomst.
Toen ik afgelopen september mijn tienjarig ambtsjubileum vierde, riep ik jongeren op om mij uit te nodigen op hun favoriete locatie: het voetbalveld, de repetitieruimte, een hangplek. De eerste bezoeken zitten er al op. Bij Adest genoot ik op uitnodiging van een optreden van de jeugd en kids. Bij sportschool Kaizen trof ik een enthousiaste jonge judoleraar en zijn leerlingen. Scoutinggroep Boerhaave organiseerde een kennismakingsquiz en de scouts vonden het jammer dat zij vandaag geen koffie schenken tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst: dit jaar is de beurt aan Scojesa om te helpen. Heel fijn dat zij betrokken en enthousiast zijn.
Ik woonde ook een repetitie bij van de Singing Stars en zag deze meiden tijdens de intocht van Sinterklaas enthousiast assisteren. Ik was bij Vakantie Evenementen Teylingen, die in de zomer onder meer het Huttendorp organiseert – waarbij zij zelfs een jeugdburgemeester aanstellen.
Al deze jongeren vonden het leuk dat ik er was, we maakten selfies en spraken over de toekomst van Teylingen en hun rol daarin. Er staan voor dit jaar ook weer een aantal bezoeken op de planning. Natuurlijk doen wij ons best om een fijne gemeente te zijn, waar zij nog lang met plezier zullen wonen en werken. Waar voldoende woonruimte is, leuke dingen worden georganiseerd en de omgeving gezond is.
Daar kan de jeugd zelf óók aan bijdragen. Leefbare dorpen maken we samen. Hoe ziet Teylingen er over twintig jaar uit, als deze twintigers veertigers zijn geworden? Hoe zorgen zij er dan voor dat de dorpen nog steeds bruisen en buurtgenoten omzien naar elkaar? Een goed begin is zich in te zetten voor verenigingen. Of zich te verdiepen in de politiek.
Basisscholen dagen wij uit met een kindergemeenteraad nieuwe stijl – dit jaar in mei. En onze gemeenteraadsleden willen met leerlingen een spel gaan doen, waarin zij bouwen aan een fictief dorp: net als in het echt zullen zij daarbij keuzes moeten maken. Aan onze cursus Politiek Actief doen middelbare scholieren mee, die later soms gemeenteraadslid worden. Onze jongereneditie van Gast in de Raad werd ook héél goed bezocht.
Door mee te doen, mee te denken en mee te beslissen, ontwikkelen kinderen en jongeren hun talenten en vaardigheden. Bovendien ervaren zij dat ze een waardevolle plek hebben in de maatschappij, dat ze gezien worden, dat hun mening ertoe doet. Door de jeugd inspraak te geven, voorzien wij in één van hun belangrijkste behoeften. Dat is essentieel voor een gezonde ontwikkeling: voor de jeugd, maar ook voor de Teylingse samenleving als geheel.
De manier waarop kinderen en jongeren de wereld zien, verrijkt ons perspectief. Wanneer wij de maatschappij samen vormgeven, worden oplossingen innovatiever en voelt iedereen zich betrokken: nu én in de toekomst. Dit verbindt en versterkt de sociale samenhang in onze dorpen.
‘Jongeren zijn alleen maar met zichzelf bezig’, hoor je wel eens mopperen. Ik zie in onze gemeente gelukkig ook het tegendeel. Dat mag best wel eens benoemd! We moeten zuinig zijn op die actieve jongeren. Zij kunnen anderen weer inspireren – jong en oud. Daarom zetten wij hen vanavond in de spotlight.
Vorig jaar sprak ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de wens uit om samen met jongeren het Teylingse Jeugdlintje vorm te geven. Dat is gelukt en we hebben veel voordrachten ontvangen. Ik ben heel trots om te melden dat er elf lintjes zijn toegekend aan Teylingse jongeren, waaronder één groep. Het lintje is in de basis ontworpen door onze jonge stagiaire Lisa Janssen. Het ontwerp is verder uitgewerkt door Ralf van Wieringen uit Sassenheim. Lisa, ik nodig je graag even uit bij mij op het podium, om je te bedanken voor je inzet.
Uitreiking lintjes
Graag wil ik nu overgaan tot de uitreiking van de Jeugdlintjes. De betreffende jongeren heb ik zojuist al verklapt dat zij er één toegekend hebben gekregen. Ik wil jullie heel graag hier bij mij op het podium uitnodigen.
Welkom allemaal! Elk van jullie heeft zich het afgelopen jaar vrijwillig ingezet in één van onze dorpen. Iemand uit je omgeving – en dan géén ouder of verzorger – heeft jou na mijn oproep voorgedragen. En die voordracht is ondersteund door anderen. Want dat was één van de voorwaarden.
Samen met de wethouders heb ik goed gekeken of jullie vrijwillige werk of goede daden aan alle eisen voldoen. Wij – de wethouders, ikzelf, maar ook de samenleving – willen jullie ontzettend bedanken voor je inzet. Het heeft onze dorpen weer een stukje mooier gemaakt. Blijf dit volhouden, want Teylingen heeft vrijwilligers zoals jullie heel hard nodig. Wie weet breng je door jouw enthousiasme anderen op het idee om ook goed voor hun omgeving te doen. En natuurlijk zijn er naast jullie nog vele andere actieve jongeren die ik in een van de komende jaren ook hoop te mogen bedanken voor hun inzet. We organiseren namelijk vanaf heden een jaarlijkse jeugdlintjesregen.
Het lintje is bij deze jongeren zojuist al opgespeld, ik vraag jullie een voor een naar voren te komen zodat ik jullie nogmaals kan feliciteren en de oorkonde kan uitreiken. Ik ben heel erg trots op jullie.
Als eerste Voorhouter Scott Engelen, 21 jaar, en Sassenheimse Manon Verbaan,23 jaar, beiden actief bij Theater Teylingen. Jullie hebben je niet alleen ontwikkeld tot geweldige spelers, maar sinds 2018 ook tot onmisbare pijlers onder de vrijwilligersorganisatie. Zo hielpen jullie bij de opbouw van het theater aan de Wasbeekerlaan en de opzet van het ticketsysteem. Naast spelen, assisteren jullie bij voorstellingen, bijvoorbeeld met decor of licht en geluid en doen de pr. Dit alles naast jullie studie en werk! In coronatijd voerden jullie meer dan honderd shows op voor mensen in een isolement, zoals ouderen. Dank voor al deze inzet en van harte!
Het volgende lintje gaat naar Voorhouter Jens van Diemen, 18 jaar. Jens, jij bent actief bij Cultuur Verheft. Niet alleen als speler, ook help je met licht en geluid, kies je muziek en schreef je toneelstukken, waarvan er zelfs twee zijn uitgegeven! Dit naast je dubbele studie aan de Hogeschool van Amsterdam, waar je ook in de medezeggenschapsraad zit. Je bent heel sociaal: zo zorg je graag voor je oma en gaf je bijles aan een buurjongen die havo-examen deed. Dank voor je goede werk, van harte!
Korfbalvereniging Top werd in 2017 gebeld door de moeder van Gerben Brugman uit Sassenheim, destijds negen jaar, die graag cameraman wilde worden. Inmiddels ben je zestien en zit je al jaren in het team dat de wedstrijden streamt, waar je je hebt ontwikkeld tot een waardevolle kracht! Voor de Protestante Gemeente Sassenheim stream je sinds 2020 – coronatijd – de kerkdiensten. En voor het Sterrenwerk doe je hetzelfde met de musical, zodat opa’s en oma’s kunnen meegenieten. Dank voor je werk, van harte!
Dan twee Voorhouters die veel zorg hebben voor hun omgeving: Cyara Molenkamp – die morgen twaalf wordt – en Tijn Piers, dertien jaar. Helaas is Tijn afwezig vanwege vakantie – hij zal zijn lintje later ontvangen. Als vrijwilligers bij Teylingen Schoon verzamelen jullie elke maand zwerfafval, doen jullie mee aan acties als de Landelijke Schoonmaak Dag en World Cleanup Day. Cyara, op de Andreasschool noemen ze jou een inspirator: zo hield je een presentatie over zwerfafval en gingen groepen van jouw school de wijk in om zwerfafval op te ruimen. Ook heb je je ingezet voor de tienermiddag bij jongerencentrum Ex-Voto, onder meer door posters te maken. Geweldig dat jullie je zo inzetten voor een schone en duurzame omgeving! Van harte gefeliciteerd!
Het volgende lintje gaat naar een groep, namelijk de Jeugdbrandweer Teylingen. Een club jongeren van 12 tot 18 jaar, die wekelijks bijeenkomt in de kazerne van Voorhout om te oefenen. Zij leren de basis van het vrijwillige brandweervak, hoe je mens en dier helpt en hoe je samenwerkt. Ik vind het fantastisch dat jullie je daarvoor samen met de jeugdleiders inzetten! Van harte gefeliciteerd!
Voor een van de leiders van jeugdbrandweer is ook apart een jeugdlintje aangevraagd, namelijk Daan van Loon, 22 jaar, uit Voorhout. Rond je twaalfde kwam jij bij de jeugdbrandweer, later stroomde je door naar de gewone brandweer. En inmiddels leid je zelf de jeugd op. Je staat bekend als een behulpzame en creatieve kracht. Van harte en veel dank!
Dan twee jongedames uit Voorhout: Nieke Floor, zestien jaar, en Meike van Geijlswijk, achttien jaar. Afgelopen zomer zetten jullie je in voor de woensdagse wandelclub van Agnesstaete. Daarna lukte dat niet meer vanwege jullie studie. In plaats daarvan zijn jullie op maandagavond koffie gaan schenken. Soms bakken jullie zelf koekjes om uit te delen. En als het éven gaat, wandelen jullie nog wel eens met individuele bewoners. Leuk dat twee jonge, vrolijke meiden zich inzetten voor ouderen, die enorm van die aandacht genieten. Dank voor jullie inzet en van harte!
En dan tot slot de negentienjarige Lies van Rijn uit Voorhout. Jij zet je in voor carnavalsvereniging De Bokken en voetbalvereniging Foreholte. Bij de Bokken begeleid je het Jeugdprinsenpaar en help je bij de Kinderochtend en het uitdelen van fruitschalen. Bij Foreholte ben je speler, maar je geeft ook training, staat achter de bar, ondersteunt bij activiteiten als loterij en veiling. Ook ben je leidster van het jeugdkamp – met jou ook weer veel andere jongeren. Dank voor je inzet en van harte!
Graag wil ik een moment inlassen voor een groepsfoto, want deze eerste uitreiking van de Teylingse Jeugdlintjes willen we natuurlijk vastleggen. Daarna kom ik nogmaals bij u terug voor nóg een bijzonder moment.
Uitreiking waarderingsprijs
Traditiegetrouw reiken wij tijdens onze Nieuwjaarsbijeenkomst de Waarderingsprijs uit. Helemaal passend binnen het thema jeugd, want de prijs gaat ditmaal naar inwoners die zich inzetten voor onze jongste inwoners. Vrijwilligers die zorgen dat er in onze dorpen plekken zijn waar kinderen veilig kunnen spelen en bewegen, waar ze elkaar ontmoeten, waar ze sociale vaardigheden ontwikkelen.
De prijs gaat ditmaal naar onze speeltuinverenigingen, te weten: Bijdorp en Door Vrijheid Verenigd – beter bekend als DVV – beide uit Sassenheim én Het Vossenhol uit Warmond, ook wel ‘de verborgen speeltuin’ genoemd.
Talloze vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de speeltuinverenigingen – en daarmee voor de leefbaarheid in de buurt. Een plek waar kinderen zich thuis voelen en onbezorgd kunnen spelen. Wij waarderen uw inzet bijzonder!
Graag wil ik de besturen van de drie verenigingen uitnodigen op het podium, om de Waarderingsprijs te overhandigen. Van harte gefeliciteerd!
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van het officiële gedeelte! We maken zo dadelijk nog wat foto’s met de winnaars van de Waarderingsprijs, maar niet voor ik de nodige mensen heb bedankt:
- Schippertjeskoor Warmond en jeugdcircus Atleta voor de mooie ontvangst
- de Singing Stars uit Voorhout, die nog voor u gaan optreden
- kunstenaars Nicoline Heemskerk en Marriët de Visser, van wie het werk in de kleine zaal te zien is
- scoutinggroep Scojesa voor hun hulp bij de op- en afbouw en catering
- saxofonist Jan Kiewiet de Jonge die dadelijk gaat spelen
- en tot slot de medewerkers van HLTSamen
Maak er een fijne avond van – en vooral een heel mooi nieuw jaar. Een jaar waarin ik hoop dat we met elkaar in verbinding blijven: dat is essentieel nu mensen zo vaak tegenover elkaar lijken te staan. Zoek elkaar op, luister naar elkaar, geef de ander aandacht. Dan gaan wij samen, jong en oud, een positieve toekomst tegemoet.