SASSENHEIM - Sinds 2010 wonen Jos en Marlies in hun hoekwoning in Voorhout. Na de verhuizing, isoleerden ze al vrij snel de spouwmuur. Jos: “Dat is een kleine investering, die meteen effect heeft. Zeker als je een hoekwoning hebt, zoals wij. Vroeger was de muur ijskoud, nu niet meer.”

Ruim een jaar geleden besloot het stel de serre aan te pakken. Deze aanbouw heeft glazen schuifdeuren en een glazen dak. Daardoor kon het er in de winter onaangenaam zijn. Jos: “Je voelde een soort koudeval.” Marlies wijst op het gordijn tussen de kamer en de serre: “Daarmee schermden we de serre af, vervolgens kropen we bij de kachel.”

De Voorhouters vroegen verschillende offertes aan en kozen voor een aannemer. Ook verdiepten ze zich in de regelingen die er zijn. Tot hun verrassing kregen ze zowel de landelijke ISDE-subsidie als een bijdrage van de gemeente. Subsidies kunnen vaak worden gekoppeld en als het niet lukt, kun je altijd even bellen met de gemeente. De vakambtenaar weet precies welke regelingen er zijn en hoe je de aanvraag het beste aanpakt.

Fijn dat die hulp er is, vindt Marlies. “Sommige mensen voelen al een drempel om een klus aan te pakken. Dan moet je niet in een woud van regels belanden.” Jos wist de aanvraag op eigen houtje af te ronden. “Ik vond het goed te doen, al was de ISDE-aanvraag iets lastiger dan die bij de gemeente.”

Extra subsidie

Jos en Marlies vertellen dat de serre sinds de verbouwing uit triple glas bestaat. De kosten vielen het stel erg mee, door het bedrag dat ze terugkregen. “De subsidie op triple glas is heel hoog nu”, vertelt Jos. “En als je het combineert met een tweede maatregel, krijg je extra subsidie.”

Ze zijn erg blij met het resultaat. Jos: “Het voelt prettiger aan en de energierekening is lager.” Marlies: “Nu is de serre echt het verlengde van de woonkamer, je kunt hier ook in de winter gerust eten. En we hebben ook een zonnescherm dat uit kan, zodat het in de zomer niet te warm wordt.”

De volgende stap zijn de voorramen. “Dat doen we omdat we niet hadden gerekend op de bijdrage van de gemeente”, vertelt Jos. “We vonden dat zo sympathiek, dat we zijn gaan kijken wat we nog meer konden doen.”

Ze hebben al opgevraagd wat een nieuwe ruit moet kosten. “Een eerste offerte vond ik vrij hoog, toen heb ik nog eens een bedrijf hier in de straat gevraagd: die prijs was veel lager”, vertelt Jos.

Interesse van buurtgenoten

Jos en Marlies merken dat buurtgenoten veel interesse hebben in hun aanpak en het resultaat ervan. “Er komt regelmatig iemand kijken”, vertelt Marlies. Met de bewonersvereniging hielden ze een bijeenkomst in de Andreasschool. “Daar was een presentatie over wat je kunt doen om te isoleren en waar je de meeste winst mee boekt. Ook konden buurtbewoners ervaringen delen.”

Marlies en Jos liepen altijd al voorop als het gaat om energiezuinig leven. “Daar zijn we al langer mee bezig. We hebben ook inductie en zonnepanelen. Fossiele energie is toch eindig.”

Ze merken dat niet iedereen zo gemakkelijk stappen zet om het huis beter te isoleren. “Omdat ze al op leeftijd zijn, bijvoorbeeld. Of ze vinden het teveel gedoe”, vertelt Marlies. Terwijl dat ze juist is meegevallen. Jos: “Een spouwmuur of kruipruimte is zó geïsoleerd. En een raam vervangen is ook gemakkelijk. Mensen zien soms problemen, terwijl het maar weinig voorstelt. En het is echt zonde om geen gebruik te maken van de subsidie. Isoleren betekent besparen.”

Via de gemeente kan van alles. Je kunt bijvoorbeeld een energiecoach laten komen, die samen met jou bekijkt wat je het beste als eerste kunt doen. En in sommige wijken zijn buurtteams actief. Voor mensen die niet in aanmerking komen voor de gemeentelijke subsidie, bijvoorbeeld omdat ze een huis huren of hun woning te duur is, zijn er soms wel andere mogelijkheden. Vaak kunnen zij de landelijke ISDE-subsidie wel krijgen of meedoen aan een inkoopactie.

Ook uw huis isoleren? Vraag advies!

Wilt u net als Marlies en Jos uw huis energiezuiniger maken? Ontdek of u ook in aanmerking komt voor subsidie van de gemeente Teylingen. Zo’n 280 inwoners hebben inmiddels gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Laat een onafhankelijk adviseur langskomen, doe mee aan een inkoopactie of ga zelf aan de slag. Het bedrag kan oplopen tot € 1.500,-

Op dit moment kan subsidie aangevraagd worden voor koopwoningen van vóór 1992 met energielabel D, E, F of G. Voorwaarde is dat de WOZ-waarde van het huis op de peildatum, 1 januari 2022, maximaal € 467.000 was.

Inwoners die voor de subsidie in aanmerking komen, hebben hierover in 2024 een brief gekregen. Wie er nog geen gebruik van heeft gemaakt, ontvangt rond deze tijd opnieuw post. De gemeente werkt samen met het Regionaal Energieloket (REL). Het kan zijn dat een medewerker van het REL aanbelt. Zij gaan op vrijdag 21 februari langs de deuren, om huiseigenaren te wijzen op de mogelijkheden. De gemeente heeft geen samenwerking met andere aanbieders voor energiezuinige maatregelen. Later dit jaar krijgen ook eigenaren van een huis met energielabel A, B of C een brief van de gemeente over de subsidiemogelijkheden. Zij kunnen nu wel al meedoen aan inkoopacties van de gemeente, of bijvoorbeeld via een buurtteam dat in hun wijk actief is.

Meer informatie vindt u op de website van Allemaal Duurzaam.