Wanneer je iemand bent verloren, krijgt alles wat je doet een andere kleur en klank. De dingen die ooit zo vertrouwd waren, zijn ineens…anders. Vanuit een routine pak je nog steeds geregeld de telefoon op om haar te bellen, want dat deed je al jaren. En het gebeurt je misschien ook nog dat je de tafel dekt voor 2 personen. Soms, wanneer je op straat loopt, zie je iemand die zo sprekend op hem lijkt, dat je even moet bijkomen van dat moment.
Het klinkt misschien gek, maar dit gebeurt heel veel mensen. Iemand omschreef het laatst als een soort echo van degene die je lang om je heen hebt gehad, lief hebt gehad. Zie het dus zeker als een ‘normaal’ onderdeel van een rouwproces.
Rouwen is geen ziekte, maar dat kan soms wel zo aanvoelen. Rouwen om iemand die je kwijt bent is namelijk mentaal en fysiek. Je kunt je moe voelen, zowel in je hoofd als in je lijf. Iets wat wij vaak horen na een overlijden.
Het is dan ook niet zo gek dat in de decembermaand, waar de dagen al donker zijn, een gemis extra zwaar aanvoelt en de feestdagen in het bijzonder zelfs als eenzaam kunnen worden ervaren. Het gemis van degene die er niet meer bij is, voelt als keerzijde van de liefde zwaar, vaak zelfs nog jaren later. Aan rouw zit namelijk geen tijd. Er is niet een vaste periode waarna het ‘over’ is, want dat is voor iedereen verschillend. Het verlies van iemand krijgt ook niet echt ‘een plekje’, maar moet zich vervlechten met het nieuwe. U kunt elkaar helpen door te vragen naar mooie herinneringen aan iemand die is overleden en te benoemen dat u zich afvraagt hoe deze periode voor iemand voelt. Door dat beetje aandacht te geven, groot of klein, nodigt u uit om verhalen te delen. Delen is vaak de start van helen.
De bekende rouwdeskundige Manu Keirse beschreef een verlies als een porseleinen vaas die stukvalt. De scherven liggen overal en die raap je stukje bij beetje bijeen, met het idee om daar weer dezelfde vaas van te maken.
En dat terwijl er eigenlijk een grote scherf ontbreekt. Van de scherven die er nog zijn, zou je het beste een andere vaas maken. Misschien iets minder mooi en met zichtbare barstjes. Maar wel een vaas die met goede lijm, aandacht en wat oppoetsen, best nog veel mooie bloemen mag dragen.
Ook namens mijn team, Yvonne van Ophuizen en Pien Bakker, wens ik u en uw dierbaren in deze periode veel warmte toe.
Patty-Lou Leenheer | Getijden Uitvaartzorg
Wilt u naar aanleiding van dit artikel een gesprekje, dan kan dat. We komen graag bij u langs.
06-86 88 99 18| info@getijdenuitvaartzorg.nl